Fotografieweblog

» meer ... fotoblog op dF

Fototechniek

» meer ... uitleg op dF

Hard- en software

» meer ... spul op dF

Trucs en tips

» meer ... fototips op dF

Fotogalerij

» meer ... fotografie op dF

wereldwijd zoeken
buttons

Colofon

7 Tips voor een perfecte foto! » digitale Fotografie

7 Tips voor een perfecte foto!

1. Kwaliteit
Sommige mensen denken dat als ze een goede camera hebben dat ze dan ook goede foto’s kunnen maken. Maar dat is niet zo! Het is natuurlijk erg leuk dat je een goede camera hebt waar de foto’s super scherp uit komen. Alleen als je geen gevoel er voor hebt dan is het heel erg jammer. Dus het apparatuur waarmee je fotografeert heeft een kleine invloed op het eindresultaat. Focus dus goed op hoe jij de foto wilt hebben in plaats van dat je denkt er komt sowieso een goede foto uit.

2. Camera en techniek
Koop je net een nieuwe camera en heb je al jaren ervaring? Het blijft toch handig om de gebruiksaanwijzing goed door te lezen want elke camera heeft weer iets anders. Schaam je er niet voor want iedereen doet dat!
Ben jij nog niet helemaal bekend met the ins en outs dat is geen probleem. Je leert het beste door het stap voor stap te ervaren. Let niet al te goed op je techniek maar onthoud wel de juiste instelling die je voor een effect nodig hebt. Als je dat eenmaal onder de knie hebt dan komt de rest vanzelf. Onthou dan wel dat je bij een lager getal minder licht nodig hebt om een scherpe foto te maken en dat je achtergrond dan gemakkelijk onscherp wordt. Bij een hoger getal heb je veel licht nodig en is bijna alles in de foto scherp. Met deze kennis kun je dus al een heel eind komen. Heb je de techniek onder de knie en wil jij je foto op een speciale en originele manier een foto afdrukken? Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een Foto op hout.

3. Fotografeer veel
Als je iets wil bereiken dan moet je er gewoon veel voor doen om het uiteindelijk goed te kunnen. Bij de vakantie eventjes foto’s schieten is dus niet wat wij bedoelen. Je moet ongeveer 1 a 2 uur per dag besteden om veel beter te kunnen gaan fotograferen. De onderwerpen zijn soms wel moeilijk om te bedenken maar vergeet niet je familieleden die vinden het stiekem wel heel erg leuk om op de foto te komen. Het is dus uitstekend oefenmateriaal!

Heb jij leuke huisdieren? Die kan je natuurlijk ook op je de foto zetten. Lopen ze te veel weg? Dan heb je altijd nog verschillende voorwerpen in je huis die je kan gaan fotograferen. Denk maar niet dat de professionele fotografen altijd in een keer de goede foto hebben.

Van de fotografen zie je natuurlijk altijd de beste foto maar voordat ze die ene mooie foto hebben gemaakt zijn er misschien wel 200 foto’s gemaakt die hij liever niet laat zien. De meeste maken zo ontzettend veel foto’s De regel van Malcolm Gladwell is dat als je 10.000 uur hebt besteed aan fotograferen dan ben je gewoon een expert! Dus succes.

4. Simpel houden
Hou het gewoon simpel dat kan juist heel mooi zijn. Maak het je dus zelf niet al te moeilijk en denk er niet te veel over na. Want een rustige eenvoudige foto kijkt vaak erg prettig. Gebruik lijnen, vormen ,onscherpe achtergronden, lijnen en compositie om je foto rust te geven. Je kan bijvoorbeeld. De foto hier onder is heel simpel en toch geeft het een prachtig uitstraling met een mooi effect. Een foto op canvas lijkt dus daarom ook super strak en het is ook nog eens een van de meest populaire wanddecoraties voor in je woonkamer, slaapkamer en zelfs buiten!

5. Houd je camera zo stil mogelijk
Een punt wat erg belangrijk is is dat jij je camera zo stil mogelijk houdt. De reden dat een foto onscherp is meestal dat er beweging is geweest tijdens het nemen van de foto. Zeker als de zon schijnt dan is beweging in je foto het grootste gevaar. Je moet dus leren hoe je je camera stabiel kan houden. Gebruik dus je beide armen en met je linkerhand ondersteun je het objectief (niet de camera). Je gebruikt je rechterhand om af te drukken. Klem je armen hierbij tegen je lichaam zodat je eventuele trilling van je lichaam voorkomt.
Je kan ook nog altijd een statief gebruiken. Voor sommige typen fotografie is het onmogelijk zonder statief. Maar voor de meeste vormen van fotografie kun je prima zonder. Tip voor bij de aanschaf van een statief: ga niet voor de goedkoopste. Deze zijn doorgaans onstabiel en zijn niet prettig tijden het gebruik. En dan ga je juist niet vaak je statief gebruiken en dat is niet de bedoeling.

6. Leer werken met Lightroom
Een foto schieten is nog maar een onderdeel van het hele werk. Je kan de foto beter maken met behulp van de juist bewerking. Uiteraard is een goede foto erg belangrijk maar met die basis kun je in korte tijd een goede foto nog beter maken. Dat kan bijvoorbeeld met programma’s van Photoshop. Probeer daarom Adobe Photoshop Lightroom. Leer hier mee werken met behulp van een boek of tutorials. Niet alleen je foto’’ kunnen in een paar seconde beter worden gemaakt maar dankzij een programma als Lightroom kun je de gehele workflow rond je fotografie stimuleren.

7. Goede compositie
Compositie is voor de meeste foto’s erg belangrijk. Weet je niet precies welke instelling je moet gebruiken? Geen probleem laat je camera gewoon op automaat staan. De compositie is de manier waarop je het beeld kiest. Kies een voorwerp of iets anders en zorg dat het er goed uitziet. Plaats je voorwerp vooral niet midden in het beeld. Let ook goed op de achtergrond dat je niet per ongeluk een vermiste kat op de foto zet. Hou dezelfde hoogte aan als waarop je voorwerp zich bevind. Als je kinderen of huisdieren fotografeert moet je op de grond liggen of zitten want zo wordt je foto vele malen beter. Het is niet erg ingewikkeld.

Door je camera een paar centimeter te bewegen kan je de compositie van een foto vaak verbeteren. Probeer dit dus ook. Beweeg heen en weer en kijk hoe je beweging effect op de achtergrond heeft. Je hoeft niet altijd de regeltjes te volgen want zo kan je ook bijzondere foto’s opleveren.

Heb je zelf nog leuke tips voor het maken van een goede foto? Laat dit dan achter als reactie op het artikel!

door · bron fotofabriek.nl · link · afdrukken · #
Reageer!

» 
« 

 
advertentie
 
 
 
 
 
 

Waar bent u ...

Zoek op dF

Meest gelezen

Aanraders

Voor beginners

advertentie

Topkortingen & Acties

  • HP Store : €50 Korting op alle laptops
  • Coolblue : Tot 10% korting op grasmaaiers
  • Over jou : kortingscodes
  • Qurrent : Voordelige 100% Nederlandse windstroom & eenvoudig overstappen
  • Greetz : 20% Korting op XL en Supersize kaarten + gratis rode envelop
  • Webprint : 25% Korting op alles
  • Treatwell : Ontvang € 10 Welkomstkorting bij besteding vanaf € 25
  • Albelli : 30% Korting op fotoboeken, wanddecoratie en foto afdrukken
  • Voor extra Amsterdam korting koop je natuurlijk de I Amsterdam Card. Honderden euro's korting op alle beste attracties in de stad.
  • Vind de meest geweldige bezienswaardigheden Amsterdam
Powered by: REBEL Internet

Recent bijgewerkt

buttons
digitaleFotografie.nl gebruikt cookies om content en advertenties te personaliseren, om u functies voor sociale media aan te kunnen bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, reclame en analyse. Klik voor meer informatie en / of deze melding sluiten.