Fotografieweblog

» meer ... fotoblog op dF

Fototechniek

» meer ... uitleg op dF

Hard- en software

» meer ... spul op dF

Trucs en tips

» meer ... fototips op dF

Fotogalerij

» meer ... fotografie op dF

wereldwijd zoeken
buttons

Colofon

Behoefte aan compact camera is kleiner door smartphone » digitale Fotografie

Behoefte aan compact camera is kleiner door smartphone

De hedendaagse smartphone camera is zo goed dat de compact camera overbodig lijkt. Camera smartphones zijn niet alleen goed in fotokwaliteit. Er is meer aan de hand. De jeugd van nu heeft bijna geen behoefte meer aan de compact camera. Voor hun is de smartphone camera meer dan voldoende. Zij communiceren en delen alles via hun smartphone en op een 5 inch scherm is een foto al snel scherp en gedetailleerd. Ook het laatste grote voordeel van de compact camera wordt in rap tempo ingehaald door de camera smartphone.

De smartphone camera


Sinds een aantal jaar hebben smartphone fabrikanten ontdekt dat de camera in de smartphone een goed verkoopargument is. Die camera’s hebben zich daarna in rap tempo ontwikkeld. In 2017 lag de nadruk iedere smartphone lancering op de capaciteiten van de camera. Verschillende fabrikanten zijn daarvoor zelfs een samenwerkingsverband aangegaan met camera specialisten. Een goed voorbeeld hiervan is Huawei met Leica. Je hebt in principe geen compact camera meer nodig.

Premium smartphone camera’s zijn uitgerust met 12 megapixel camera’s tot 20 megapixel camera’s. Steeds vaker krijgen ze twee camerasystemen met inzoomen als voordeel. De optische zoom is daardoor maximaal 2x en je kunt tot 10x hybride inzoomen. Het diafragma is relatief groot en loopt van f/2.0 tot f/1.6. Je kunt alle instellingen overlaten aan de snelle smartphone processor of zelf de juiste instellingen voor iedere situatie bepalen. De betere smartphone camera’s ondersteunen allemaal RAW formaat foto’s.

Wens om snel te delen


Een van de belangrijkste oorzaken waardoor smartphone camera’s de compact camera vervangen ligt in het delen. Via een smartphone kun je snel een foto maken en die delen met al je vrienden. Het is een handeling die bijna als vanzelf gaat. Je pakt de smartphone uit je broekzak of tas zoals je altijd al doet. Vervolgens maak je direct een foto vanuit de social media app waarin je de foto wilt delen. Daarna hoef je alleen nog op akkoord te drukken om de foto te delen. Wil je datzelfde met een compact camera doen? Dan kost dat veel meer moeite. Het gemak waarmee je een foto met de smartphone maakt en deelt weegt zwaarder dan het kwaliteitsvoordeel bij een foto gemaakt via een compact camera.

Haal de wereld dichterbij


De gemiddelde compact camera steekt met kop en schouders boven de smartphone camera uit als het gaat om zoom. Er is namelijk weinig ruimte voor de camera in een smartphone. Bij een compact camera kun je de wereld veel beter dichterbij halen met 30x zoom of meer. Echter, ook dit voordeel zal in de komende vijf jaar akelig snel verkleinen. Op dit moment is 10x hybride zoom al veel voor de meeste smartphones.

In 2018 volgt de volgende stap in zoom capaciteiten van de smartphone camera. Huawei en Leica staan op het punt om de nieuwste Huawei telefoon te lanceren met drie hoofdcamera’s. Het drietal stelt de krachtige smartphone in staat om tot 5x optische zoom te bieden. Aan de andere kant zien we ook fabrikanten die nog meer halen uit één enkele camera. Het aankomende Samsung Galaxy S9 vlaggenschip wordt voorzien van een camera met dubbele diafragma van f/1.5 en f/2.4. Op die manier wordt Depth of Field eenvoudig verlegd.

De beste camera smartphones van dit moment zijn de Pixel 2, Apple iPhone X en de Huawei Mate 10 Pro. Het drietal is stuk voor stuk een waardig alternatief voor de compact camera.

door · bron telefoonabonnement.nl · link · afdrukken · #
reageer

» 
« 

 
advertentie
 
 
 
 
 
 

Waar bent u ...

Dit is de pagina Behoefte aan compact camera is kleiner door smartphone » digitale Fotografie. · naar de beginpagina · lees een korte uitleg · archief en sitemap

Zoek op dF

Meest gelezen

Aanraders

Voor beginners

advertentie

Topkortingen & Acties

  • HP Store : €50 Korting op alle laptops
  • Coolblue : Tot 10% korting op grasmaaiers
  • Over jou : kortingscodes
  • Qurrent : Voordelige 100% Nederlandse windstroom & eenvoudig overstappen
  • Greetz : 20% Korting op XL en Supersize kaarten + gratis rode envelop
  • Webprint : 25% Korting op alles
  • Treatwell : Ontvang € 10 Welkomstkorting bij besteding vanaf € 25
  • Albelli : 30% Korting op fotoboeken, wanddecoratie en foto afdrukken
  • Voor extra Amsterdam korting koop je natuurlijk de I Amsterdam Card. Honderden euro's korting op alle beste attracties in de stad.
  • Vind de meest geweldige bezienswaardigheden Amsterdam
Powered by: REBEL Internet

Recent bijgewerkt

buttons