Fotografieweblog

» meer ... fotoblog op dF

Fototechniek

» meer ... uitleg op dF

Hard- en software

» meer ... spul op dF

Trucs en tips

» meer ... fototips op dF

Fotogalerij

» meer ... fotografie op dF

wereldwijd zoeken
buttons

Colofon

Flitsen in de woonkamer » digitale Fotografie

Flitsen in de woonkamer

Een paar puntjes om op te letten bij het maken van flitsfoto’s in een huiskamer …

1. Het onderwerp niet te ver weg

Een ingebouwde flitser geeft voldoende licht op een meter of twee tot een meter of vier. Verder weg wordt snel te donker en veel dichterbij geeft vaak een overbelichting.

2. Zoom niet te veel in

Een objectief laat bij inzoomen minder licht door dan uitgezoomd. Een ingebouwde flitser komt zoals we net zagen toch al niet zo ver dus op je stoel blijven zitten en inzoomen geeft minder fraaie foto’s dan uitzoomen en naar je onderwerp toe lopen.

3. Bestaand licht gebruiken

De meeste camera’s hebben wel een soort invulflitsfunctie.
De camera gaat in die stand gewoon flitsen maar zal ook meer rekening houden met aanwezige licht zoals kaarsen of sfeerverliching door automatisch wat langer te belichten.
Maar pas op, zo’n foto kan bijna nooit zomaar ‘uit de hand’ worden gemaakt. Plaats de camera daarom op een statief(je). Daarnaast zal door die langere belichtingstijden een bewegend onderwerp niet scherp op de foto komen.

4. Een extra flitser voor betere resultaten

Op de meeste spiegelreflexcamera’s en uitgebreide compactcamera’s kunt u een grote externe flitser schuiven. Met eventueel een diffuser op zo’n flitser kan indirect via een witte muur of plafond veel minder contrastrijke en dus vaak sfeervollere foto’s worden gemaakt.

5. Rode ogen

Een donkere omgeving, inzoomen op een te grote afstand en tragere pupilwerking door alcoholgebruik geven veel meer kans op het rode ogen effect. De eerder genoemde extra flitser en de anti-rode-ogen-functie op uw camera verkleinen dit effect aanmerkelijk. Met een goed fotobewerkingsprogramma op uw computer kunt u gelukkig achteraf altijd de storende rode gloed netjes verwijderen.

door · bron dF · link · afdrukken · #

Op dit artikel kan niet gereageerd worden.


» 
« 

 
advertentie
 
 
 
 
 
 

Waar bent u ...

Zoek op dF

Meest gelezen

Aanraders

Voor beginners

advertentie

Recent bijgewerkt

buttons
digitaleFotografie.nl gebruikt cookies om content en advertenties te personaliseren, om u functies voor sociale media aan te kunnen bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, reclame en analyse. Klik voor meer informatie en / of deze melding sluiten.