Fotografieweblog

» meer ... fotoblog op dF

Fototechniek

» meer ... uitleg op dF

Hard- en software

» meer ... spul op dF

Trucs en tips

» meer ... fototips op dF

Fotogalerij

» meer ... fotografie op dF

wereldwijd zoeken
buttons

Colofon

Progressieve CCD » digitale Fotografie

Progressieve CCD

Deel IV in de serie : ‘De digitale camera’ …

Een nieuwer soort CCD, dat speciaal voor digitale camera’s werd ontwikkeld, levert nog betere digitale opnamen. Deze chip, een zogenaamde Progressive Scan CCD of kortweg Progressieve CCD, kan per seconde een veel groter aantal complete beelden vastleggen. Omdat het beeld in feite in één scan wordt gedigitaliseerd, wordt bewegingsonscherpte vrijwel geheel onderdrukt.

De Progressieve CCD heeft geen rechthoekige, maar vierkante pixels. Dit soort CCD is gecoat met RGB-kleurenfilters. Omdat elke pixel in de opname correspondeert met één van de drie soorten CCD-pixels, wordt voor elk beeldpunt maar één van de drie kleuren vastgelegd. Om een realistisch digitaal beeld te verkrijgen, worden ontbrekende kleurgegevens met speciale software berekend. Hoe beter het softwareprogramma, hoe beter de uiteindelijke opname.

Met een betrekkelijk eenvoudige ingreep kan de beeldkwaliteit nog verder worden verbeterd. Het gefotografeerde object kan namelijk nog nauwkeuriger worden gereproduceerd door het aantal groengefilterde pixels in de CCD te wijzigen: tegenover elke rood- en blauw-gefilterde pixel staan dan twee groen-gefilterde pixels. Mede door de eerder genoemde grotere groengevoeligheid van het menselijk oog, heeft de kleur groen ook nog een grote invloed op onze helderheidwaarneming.

Serie ‘De digitale camera’ ...
« deel III : Video CCD
» deel V : Resolutie

door · bron dF · link · afdrukken · #

Op dit artikel kan niet gereageerd worden.


» 
« 

 
advertentie
 
 
 
 
 
 

Waar bent u ...

Zoek op dF

Meest gelezen

Aanraders

Voor beginners

advertentie

Topkortingen & Acties

Powered by: REBEL Internet

Recent bijgewerkt

buttons
digitaleFotografie.nl gebruikt cookies om content en advertenties te personaliseren, om u functies voor sociale media aan te kunnen bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, reclame en analyse. Klik voor meer informatie en / of deze melding sluiten.